Nadelen anti-blafband

 

Een antiblafband klinkt wel als een goeie oplossing voor een blaffende hond, maar dat is eigenlijk niet zo en dus voordat je snel gaat handelen, denk goed na dat die stroomschokken je hond pijn doen en zo uit angst niet gaat blaffen.

Hoe gaat het in z’n werking

Dus heb jij een hond die blaft en heb je daar ondertussen genoeg van? Ben je hier door van plan om een anti-blafband aan te schaffen? Vaak doet een anti-blafband namelijk meer kwaad dan goed. Een anti blafband werkt door de hond te straffen als hij blaft. Hoe dat gedaan wordt verschilt per type. Er zijn 4 verschillende typen gebeurtenissen die een hond dan ondergaat met de werking van zo’n blafband, dan heb je het dus over antiblafbanden die werken met ultrasoon geluid, trillingen, spray of met ‘impulsen’. Hoe de werking van die 4 dingen is, gaat zo:

  • Ultrasoon geluid: Hierbij is het zo dat als de hond blaft, produceert de band een geluid dat voor mensen niet hoorbaar is, maar voor de hond wel. Het geluid is voor de hond onprettig en heeft als doel om de hond te laten schrikken. Het is bij deze banden dus zo dat als er meerdere honden in huis zijn ze allemaal gestraft worden als er een blaft. Daarnaast is het zo dat honden die niet bang zijn voor geluiden aan deze banden wennen waardoor ze niet werken.
  • Trillingen: Een andere onprettige ervaring voor de hond is als de hond blaft gaat de band trillen, ook wel vibreren genoemd. Sommige honden schrikken hier van waardoor het blaffen stopt. Afhankelijk van je hond zal hij het trillen eng vinden of er aan wennen. Als hij het eng blijft vinden, wordt hij door de band gestraft als hij blaft, als hij er aan went zal de band geen effect hebben.
  • Spray: En dan heb je dat als de hond blaft sprayt de band vloeistof naar de hond, al dan niet met een geurtje. De meeste honden vinden dit onprettig en ervaren het dus als straf.
  • Stroom schokken met elektrische hondenband: Dit is misschien wel het meest onprettige, als de hond blaft geeft de hond een stroom schok, vaak ook impuls genoemd. Veel fabrikanten proberen u te laten geloven ‘deze kleine schokjes’ echt geen pijn doen. Studies hebben echter aangetoond dat de hoeveelheid stress die een hond heeft na het krijgen van deze ‘lichte schokken’ wel degelijk toeneemt. Deze band zal voor de meeste honden als de zwaarste straf ervaren worden.